20.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN | İSTANBUL
Macar kökenli mimar Karoly Kos’un 100 yıl önce görüntülediği İstanbul fotoğraflar ‘İstanbul 100 Sergisi’ başlığı altında, İstanbul’daki Macar Kültür Merkezi’nde sergilenmeye başladı. 1 Nisan tarihine kadar açık kalacak sergide daha önce hiçbir yerde yayınlamayan, 100 yıl önceki İstanbul’un görünümüne ait 50 adet fotoğraf yer alıyor.
‘İstanbul Şehir Tarihi ve Mimarisi’, ‘Bizans’tan Osmanlı’ya İstanbul Mimarisinin Doğu Kökeni’ adlı eserleri kaleme alan ve Karoly Kos’un eserleri arasında en dikkat çekeni ise 1917 tarihine ait Rumeli Hisarı fotoğrafı oluşturuyor. O dönem sahil yolunun olmadığı ve denize sıfır yalıların yer aldığı fotoğrafta, Rumeli Hisarı’nın etrafında yerleşim yerinin olmadığı görülüyor. Bugün, sahil yolu, villa ve yalıların doldurduğu Rumeli Hisarı’na komşu tepelerin boş hali 100 yıllık süredeki değişime ışık tutuyor. Dikkat çeken bir diğer ayrıntı, Kos’un 100 yıl önceki fotoğraflarında görülen denize sıfır ahşap Osmanlı yalılarının günümüze kadar ulaşamamış olması.
3 bölümden oluşuyor
Küratörlüğünü Anthony Gall, Beata Fabo ve Gabor Fodor’un yaptığı sergi, ‘The Architect’, ‘Stambul’, ‘The Institution’ başlıklı 3 bölümden oluşuyor. Sergi, aynı zamanda Türk-Macar ilişkilerinin 20. yüzyıl dönemi ve 1977’de yaşamını yitiren Kos’un hayatının şimdiye dek pek tanınmayan dönemi hakkında önemli bir özet sunuyor.
‘Bu kareler geçmişe ışık tutuyor’